Vijf tips voor veiliger wachtwoordgebruik

2017 begon met een fikse waarschuwing toen bleek dat politici veelvuldig zwakke wachtwoorden gebruikten voor verschillende diensten. Zonder al te veel moeite bleek het kinderspel te zijn deze accounts te hacken. Een pijnlijk incident in deze tijden waarin hacks regelmatig in het nieuws zijn. Vijf tips voor veiliger wachtwoordgebruik.

1.Complexe opbouw wachtwoord

Een onvoorspelbaar wachtwoord is de eerste stap naar meer veiligheid online. Door wachtwoorden op te stellen bestaande uit complexe cijfer- en lettercombinaties en speciale symbolen kan de veiligheid al aanzienlijk worden verhoogd. In combinatie met encryptie wordt het voor cybercriminelen al een stuk lastiger om deze wachtwoorden te kraken. Aangevuld met biometrische beveiliging zoals vingerafdrukscanning worden mobiele devices zo ook goed beveiligd tegen diefstal.

2.Gebruik verschillende wachtwoorden

Veel zakelijke gebruikers hebben nog steeds slechts één wachtwoord voor alle diensten. Wanneer dit wachtwoord in verkeerde handen komt kunnen de gevolgen groot zijn. Het is daarom sterk aan te raden voor iedere zakelijke dienst een ander wachtwoord te gebruiken.

3.Sla wachtwoorden nooit lokaal op

Nog steeds worden veel wachtwoorden lokaal opgeslagen, bijvoorbeeld in een Word-bestand op de computer. Dit soort documenten zijn een goudmijn voor cybercriminelen die graag in zakelijke computers rondneuzen. Maar een briefje naast de computer is natuurlijk ook niet aan te raden. Wachtwoordkluisjes bieden echter uitkomst. Met dit soort toepassingen kunnen wachtwoorden eenvoudig in een map worden opgeslagen die toegankelijk is via een hoofdwachtwoord.

4.Verander het wachtwoord regelmatig

Veel organisaties stellen het vandaag de dag verplicht om wachtwoorden periodiek te wijzigen. Door wachtwoorden regelmatig te veranderen kan de kans op gegevensdiefstal al een stuk worden teruggedrongen.

5.Deel wachtwoorden nooit

Wachtwoorden zouden nooit moeten worden gedeeld, zelfs niet met collega’s. Is het toch nodig een password te delen? Dan is het verstandig dit direct daarna te veranderen.

Online dreiging groeiende

De cybercrime-dreiging mag tegenwoordig niet worden onderschat. De techniek die door cybercriminelen wordt gebruikt wordt steeds complexer. Daarnaast is malafide content steeds lastiger op te sporen. Ook zijn organisaties steeds vaker het slachtoffer van relatief nieuwe vormen van cybercrime. Zoals ransomware-as-a-service, waarbij ransomware op bestelling wordt ontwikkeld voor betalende klanten. Toch is het erg eenvoudig om zakelijke wachtwoorden weerbaarder te maken tegen hacks.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer.

088 411 00 11

Samenwerken met BTC?

Privacy instellingen

Wij nemen uw privacy serieus en geven u de mogelijkheid zelf in te stellen welke gegevens u tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen