In 3 stappen naar veilig mobiel werken

De meeste bedrijven denken hun data en cloudomgeving goed beveiligd te hebben. Toch blijkt steeds dat veel organisaties geen idee hebben van de risico’s. In een wereld die almaar mobieler wordt, is de kans op datalekken fors toegenomen. Mobile security is een prioriteit geworden voor iedere CIO.

Nu steeds meer organisaties mobiel werken ondersteunen, krijgen ze in toenemende mate te maken met werknemers die bedrijfsdata benaderen met hun mobiele apparatuur. Denk aan zakelijk mail, maar ook aan CRM- of business intelligence-systemen en mogelijk gevoelige bestanden. Het afgelopen jaar zijn er bijna 5.500 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit aantal toont aan dat bedrijven het mogelijke risico dat het gebruik van mobiele apparaten oplevert onderschatten. Waar de meeste organisaties er niet over peinzen medewerkers met hun eigen laptop op het bedrijfsnetwerk toe te laten, passeren smartphones en tablets vrij eenvoudig de corporate firewall. Maar wie bekijkt ‘s avonds niet nog even zijn zakelijke mailbox?

Hoewel er met technische tools heel veel kan worden afgevangen, zijn vooral de gevolgen voor de medewerker cruciaal. Als die het belang van veilig werken niet inziet of er te veel extra handelingen voor moet uitvoeren, hebben de technologische oplossingen weinig tot geen effect. En waar het verliezen van data voor het ene bedrijf slechts een gênant moment oplevert, kan het voor andere organisaties verstrekkende financiële en juridische gevolgen hebben. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om stil te staan bij de volgende adviezen.

1. Zorg voor een bedrijfsbrede strategie en borg de steun van de medewerker

Vaak wordt mobiel werken gezien als een manier om de productiviteit te verhogen of als extraatje bij het onderhandelen met sollicitanten. Daardoor wordt het een geïsoleerd project dat weinig toevoegt aan de bedrijfsdoelen. Maar mobiel werken is een strategisch instrument waarmee een organisatie juist waarde kan toevoegen en medewerkers een verbeterde werkervaring kan bieden. Dat betekent wel dat alle relevante stakeholders moeten worden betrokken bij de visie, strategie en implementatie. Ook de medewerker moet worden betrokken in het proces, want veel van dit soort projecten faalt door gebrek aan steun vanaf de werkvloer. Vraag medewerkers wat ze nodig hebben om hun werk efficiënter te doen, maar zoek ook uit wat hun behoeften zijn als het gaat om privacy en security. Wees open over de intenties van het bedrijf en vraag om feedback.

2. Train werknemers in veilig gebruik van mobiele apparatuur

Bewustwording is een eerste stap, maar mobile security heeft alleen kans van slagen als het een tweede natuur wordt van medewerkers. Iedereen weet inmiddels hoe belangrijk een sterk wachtwoord of biometrische authenticatie is. Toch gebruikt het merendeel van de mensen nog steeds de naam van zijn huisdier als wachtwoord. Bied werknemers tools zoals wachtwoordkluizen en zorg ervoor dat wachtwoorden regelmatig worden gewijzigd. Leer mensen ook malafide, onbeveiligde Wifi-hotspots te herkennen en bied ze in geval van twijfel de mogelijkheid om via een beveiligde VPN contact te leggen met het bedrijfsnetwerk.

3. Zorg voor de juiste technologische security tools

Hoewel een strategie, een beleid en een visie op het gebied van mobiel werken onmisbaar zijn, zijn kennis en tools eveneens onontbeerlijk om dit in de dagelijkse praktijk te brengen. Denk bijvoorbeeld aan encryptie op mobiele devices, maar ook antivirus-applicaties en update management, zodat gebruikers altijd beschikken over de meest actuele softwareversie. Als dat dagelijkse beheer lastig in te richten is binnen het eigen bedrijf, kan dit altijd worden ingehuurd. Dat betekent dat ook kleine bedrijven zonder grote IT-afdeling veilig mobiel kunnen werken.

Wilt u meer informatie over ICT beveiliging?

Ga dan naar btc.beveiligmij.nl. Hier vindt u onder andere interessante blogs, tips, trainingen, e-learning en u kunt de online test doen om erachter te komen hoe veilig u omgaat met informatie.

Bron: Cio

Meer informatie?

Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer.

088 411 00 11

Samenwerken met BTC?

Privacy instellingen

Wij nemen uw privacy serieus en geven u de mogelijkheid zelf in te stellen welke gegevens u tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen