Groei IoT vergt aanpassing netwerken

In 2021 zullen er zo’n 46 miljard apparaten verbonden zijn met het Internet of Things (IoT). Dat stelt marktspecialist Juniper Networks op basis van eigen onderzoek. Organisaties zullen echter rekening moeten houden met een aantal punten om het volledige potentieel te kunnen benutten.

IoT groeit fors

De groei op het gebied van IoT komt doordat de prijs van een IoT-device in de volgende vier jaar aanzienlijk zal dalen. In het onderzoek wordt gemeld dat de prijzen dicht bij de grens van 1 dollar per stuk kunnen komen te liggen. De grootste groei wordt voorspeld binnen de industriële en publieke sector. Naar verwachting zal het gebruik binnen deze sectoren jaarlijks met 24 procent toenemen.

IoT biedt talloze zakelijke voordelen

Het IoT laat verschillende devices met elkaar in verbinding staan. Deze vorm van automatiering zorgt ervoor dat devices zelf gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Zoals het bijhouden van voorraden in magazijnen. Of het doorsturen van telemetriegegevens uit auto’s om onderhoudsmomenten te kunnen bepalen. Deze handelingen worden uitgevoerd op het moment dat daar behoefte aan is. Op die manier kunnen processen efficiënter worden ingericht. Dit kan weer leiden tot kostenreductie.

Grotere datastromen vereisen voorbereidingen

Organisaties zullen echter wel de nodige voorbereidingen moeten treffen om de toenemende datastromen op te kunnen vangen. Veel bestaande databases zijn hier nu nog niet op voorbereid. Daarnaast zullen ‘slimme’ systemen ook met minder krachtige netwerkapparatuur moeten kunnen werken. Maar de aanpassingen beperken zich niet tot hardware. Ook zullen IoT-leveranciers vaker mee moeten denken met technisch minder onderlegde gebruikers.

Beveiliging belangrijk agendapunt

De groei van het IoT heeft gezorgd voor meer aandacht voor IoT-beveiliging. Hackers maken in toenemende mate gebruik van botnets van IoT-devices. Hiermee kunnen grootscheepse cyberaanvallen worden uitgevoerd. Met bijvoorbeeld gegevensdiefstal als gevolg. De Europese Commissie is daarom bezig met de ontwikkeling van wet- en regelgeving voor complete IoT-netwerken. Deze kunnen zo worden getoetst op veiligheid. Ook worden steeds meer veiligheidsstandaarden ontwikkeld. De verwachting is dat deze in 2017 steeds meer zullen worden toegepast binnen IoT-netwerken.

Doordat IoT als concept nog relatief nieuw is kan het beveiligen van dergelijke netwerken een vraagstuk zijn voor veel organisaties. Het is daarom raadzaam om in gesprek te gaan met gespecialiseerde beveiligingsbedrijven om dataveiligheid te waarborgen.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer.

088 411 00 11

Samenwerken met BTC?

Privacy instellingen

Wij nemen uw privacy serieus en geven u de mogelijkheid zelf in te stellen welke gegevens u tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen