Gebrek aan kennis maakt mkb kwetsbaar voor dreigingen

20 procent van de bedrijven in het mkb-segment is weleens slachtoffer geweest van cybercrime. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Haagse Hogeschool in samenwerking met MKB-Nederland. Dit komt mede doordat veel mkb-bedrijven niet genoeg kennis hebben om steeds complexer wordende ICT veilig te houden. Toch hoeft de oplossing niet moeilijk te zijn; het uitbesteden van deze problematiek leidt al snel tot een betere nachtrust.

Malware grootste dreiging

Uit het onderzoek komt naar voren dat malware de meest voorkomende dreiging is binnen het mkb. In 30 procent van de gevallen zorgde deze malafide software voor de nodige kopzorgen. Malware biedt cybercriminelen bijvoorbeeld de mogelijkheid om gevoelige data te stelen, of programma’s te ontregelen. Dat kan leiden tot veel financiële schade en deuken in het bedrijfsimago. De continuïteit van een organisatie kan hiermee in gevaar komen. De top drie wordt aangevuld met ransomware en phishing. Deze dreigingen staan met respectievelijk 17 en 10 procent op de tweede en derde plek.

Gebrek aan kennis en kunde

MKB-Nederland ziet verder dat het mkb het lastig vindt zich goed te beveiligen tegen dreigingen. Veel mkb’ers zijn zich bewust van het groeiende aantal online dreigingen en proberen zich hiertegen te beveiligen. Dat lukt echter niet altijd even goed, waardoor de risico’s blijven bestaan. Dit komt mede doordat ICT steeds complexer wordt, en dus lastiger te beveiligen is. Door de ondermaatse beveiliging zorgt cybercriminaliteit voor een negatieve impact op de winstgevendheid van bedrijven, zo concludeert het onderzoek.

Beveiligingstips voor het mkb

MKB-Nederland en de Haagse Hogeschool hebben enige tijd geleden het project Veilig Zakelijk Internetten opgericht. Dit project wordt ondersteund door de ministeries van Justitie en Veiligheid, en ven Economische Zaken. Het biedt ondernemers en brancheorganisaties de mogelijkheid tips op maat te ontvangen om hun beveiliging te verbeteren. Vanzelfsprekend is ook het uitbesteden van ICT een goede manier om dataveiligheid te waarborgen. Hiermee profiteren bedrijven van doorlopend professionele beveiliging tegen een vast bedrag per maand.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer.

088 411 00 11

Samenwerken met BTC?

Privacy instellingen

Wij nemen uw privacy serieus en geven u de mogelijkheid zelf in te stellen welke gegevens u tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen