Aandachtspunten voor het kiezen van de juiste cloudvorm

Organisaties hebben tegenwoordig ruime keuze uit diverse cloudvormen. De een kiest voor een eigen cloud voor het hosten van applicaties, de ander maakt gebruik van een gedeelde omgeving. En dan kan er ook nog worden gekozen voor een combinatie tussen deze twee. Maar wat zijn nu de verschillen, en hoe weet u welke cloudvorm bij uw organisatie past? Een overzicht van de kenmerken, voordelen en nadelen.

De private cloud – volledige grip op uw data

Zoals de naam al doet vermoeden is de private cloud een oplossing in dienst van een organisatie. De cloudomgeving wordt dus niet gedeeld met andere bedrijven. Deze private cloud kan binnen het bedrijf zelf staan, of in een extern datacenter. Een groot verschil met de publieke cloud is dat het bedrijf zelf verantwoordelijk is voor het beheer en beveiligen van de cloudomgeving. Dat vereist natuurlijk de nodige expertise en investeringen in hardware. Het voordeel van de private cloud is dat bedrijven zelf de volledige controle over hun data hebben. Dat is met name gewenst als er veel gebruik wordt gemaakt van gevoelige data.

De publieke cloud – flexibel en ontzorgend

Bij deze vorm wordt de cloud afgenomen bij een cloudleverancier. Tegen een maandelijkse betaling kunnen organisaties gebruikmaken van de infrastructuur van deze leverancier. Ze hebben daardoor zelf niet te maken met hoge investeringen. Ook beheer en beveiliging wordt door de leverancier verzorgd. Bovendien is het erg eenvoudig om de cloudomgeving op en af te schalen. Nadeel van deze cloudvorm is dat bedrijven niet de volledige controle hebben over hun data. Ook is het niet altijd bekend in welk land de data is opgeslagen en is de functionaliteit vaak tamelijk generiek.

De hybride cloud ‒ het beste van beide werelden

Deze tussenvorm is erg populair onder organisaties. Hierbij wordt een deel van de applicaties ondergebracht in een publieke cloud, en andere in een private omgeving. In de publieke cloud worden vaak applicaties gehost waarbij veiligheid een minder grote rol speelt. Bedrijfskritische applicaties worden doorgaans in de private omgeving geplaatst. Op die manier ontstaat een sterke balans tussen de veiligheid van de private cloud enerzijds en de flexibiliteit van de publieke cloud anderzijds.

De keuze voor de cloud is voor een groot deel afhankelijk van uw wensen, eisen en type organisatie. BTC kan u hierin helpen met een advies op maat.

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op via de witte knop. U kunt ook bellen 088-411 00 11 of per mail info@btc.nl.

phone 088 – 411 00 11

Meer informatie?

Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer.

088 411 00 11

Samenwerken met BTC?

Privacy instellingen

Wij nemen uw privacy serieus en geven u de mogelijkheid zelf in te stellen welke gegevens u tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen